Гігантський морський змій

 "Морський змій", або ж оселедцевий король, входить до Книги рекордів Гіннеса як найдовша хребетна риба на Землі - її довжина може досягати 17 метрів. Коли вчені побачили його, то прийняли за нафтову трубу. Через важкодоступність науці відомо про неї дуже мало: оглянути її вдається або коли вона виринає на поверхню, або коли хвилі викидають померлу тварину до берега.

Американські вчені зняли на камеру гігантську рибу , відому під назвою "морський змій", або оселедцевий король. Спроби відобразити так званого оселедця в його природному середовищі не припинялися з 2008 року, пише Journal of Fish Biology .

Зйомки відбулися на глибині 438 метрів. Варто відзначити, оселедцевий король входить до Книги рекордів Гіннеса як найдовша хребетна риба на Землі. Довжина "змія" може сягати 17 метрів. Коли працівники університету Луїзіани вперше побачили його, то взяли за нафтову трубу. У 2008 році команда фахівців працювала в Мексиканській затоці поблизу бурових установок BP, Shell та Chevron і натрапила на протяжний предмет. "Це була якась вертикальна блискуча штука. Але коли ми збільшили зображення, то зрозуміли, що перед нами риба!" - Розповів тоді професор Марк Бенфілд BBC Earth .

Під час дослідження з'ясувалося, що оселедець король абсолютно сліпий і здатний розвивати велику швидкість, незважаючи на тиск водної товщі. Риба-ремінь, як її ще називають, мешкає на глибині від 200 метрів до кілометра. За словами вчених, через труднодоступність науці відомо про неї дуже мало. Оглянути її вдається або коли вона виринає на поверхню, або коли хвилі викидають померлу тварину до берега.

Першим оселедця описав норвезький дослідник Петер Асканіус в 1771 році. Цікаво, що при значній довжині ширина риби не перевищує кількох сантиметрів, що і дає їй схожість з ременем. Істота мешкає у теплих водах Тихого, Атлантичного та Індійського океанів. Іноді воно зустрічається в косяках оселедця, який, імовірно, становить його основний раціон. Оселедець король не представляє ніякої харчової цінності для людини.




 

На початку 2013 біологи зняли на відео ще одного легендарного мешканця моря - гігантського кальмара. Тоді зйомки було проведено на глибині 630 метрів. Для їхнього здійснення знадобилася надчутлива апаратура. 

Джерело: https://zn.ua/TECHNOLOGIES/uchenym-udalos-zasnyat-gigantskogo-morskogo-zmeya-123788_.html

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Таємниця могутнього Кракена

Мегалодон

Карадазький змій